Филипче бара казнувањето за неносење маски да почне веднаш

Министерот за здравство Венко Филипче ќе побара од Владата да наложи казнувањето на граѓаните кои не носат заштитна опрема како што е наложено, да почне веднаш, односно од утре или најдоцна во вторник.

Денеска тој на прес конференцијаат рече дека увидел дека многу граѓани не ја почитуваат оваа препорака.

„Се почести се тие слики од граѓани кои не ја почитуваат мерката за носење маска. Некои граѓани ја носат маската под брадата или во рака. Министерството за здравство ќе достави предлог до Владата, санкционирањето за неносење заштитна опрема да почне веднаш или најдоцна вторник. Според налогот заштитната опрема се носи на затворено или на отворено кога не може да се одржи физичка дистанца од два метри. Ова се клучни механизми за заштита. Ако почитуваме ќе се заштитиме. Ќе превенираме раст на заболени кој досега го држиме под контрола, рече Филипче.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password