Се бара милионска отштета од Фолксваген

Пред Вишиот покраински суд во Брауншвајг започна досега најголемиот судски процес во кој купувачите на возила Фолксваген бараат отштета.

Купувачите од автомобилскиот гигант бараат пари поради претрпената штета со скандалозното манипулирање со податоци околу количината на штетни гасови кај нивните автомобили со дизел мотори.

– Судот мора првенствено да процени до која мерка им е наштетено на купувачите на возилата Фоклсваген – рече на почетокот на судењето Михаел Неф, судијата во процесот.

Фолксваген тврди дека купувачите на возилата во кој бил вграден забранетиот софтвер не претрпеле никаква штета, и дека и понатаму ги користат своите автомобили.

Како обвинител во овој процес се јавува Сојузната канцеларија за заштита на потрошувачите и германскиот автомобилски клуб АДАЦ, кој застапува околу 470.000 купувачи.

Фото Профимедиа

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password