Заев: Да живее Република Северна Македонија

Македонскиот премиер Зоран Заев во своето денешно, прво обраќање до македонската јавно
изгласувањето на уставните измени, предвидени со Договорот од Преспа, со кој меѓудругото
името на Македонија во Северна Македонија, неколку пати го употреби „новото“ име, иако у
стапен во сила Договорот, кој треба да се ратификува и во грчкиот Парламент.
На новинарското прашање зошто го користи, одговори дека го прави тоа за да укаже на серио
одлуката што е донесена во македонскиот Парламент.

=Спомнав (Република Северна Македонија), за да сфатат граѓаните прво од устата на премиерот, за важноста на одлуката што е донесена во нашиот парламент. Договорот стапува на сила откако ќе биде ратификуван и во грчкиот парламент. Примената е јасно опишана внатре, и за меѓународна употреба стапува веднаш. За домашна употреба, со отворање на поглавјата, не повеќе од пет години. Но, дефинитивно, тоа е решението што го прифативме и ги отвора перспективите на целиот наш народ, рече Заев.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password