Схинас: Договорот од Преспа значаен за развојот на регионот

Договорот од Преспа меѓу Атина и Скопје за името
Македонија е значајно за целиот регион и претставува успех и на бугарското претседателство,
изјави портпаролот на Европската комисија Маргаритис Схинас.
– Важен е фактот дека по толку години имаме спогодба. Сега зависи од луѓето и парламентите
на двете земји за да го придвижат прашањето напред. Сметам за да се случи тоа важно е ние
да не даваме погрешни сигнали. Мислам дека има широк консензус како на европско, така и на
светско ниво дека тоа прашање е значајно за развојот на регионот, за кој Винстон Черчил има
кажано дека произведува многу повеќе историја отколку што може да понесе, вели
портпаролот на ЕК Маргаритис Схинас во изјавата дадена за Бугарското национално радио ./миа

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password