Кој ќе пушти гас до Штип?

Додека се заострува дебатата, но и реакциите во јавноста околу изградбата на магистралиниот гасовод во земјава и делот од гасоводот кој води кон западна Македонија преку Водно, Македонски енергетски ресурси (МЕР) уште не може да пушти гас низ веќе изградениот гасовод од Клечовце до Штип. Оваа делница беше изградена уште за време на претходната Влада во јули 2016 година, а заполнувањето со гас беше највено уште тогаш. И две години подоцна гасот не протече низ цевките. Сега директорот на МЕР Бајрам Реџепи за Фактор вели дека допрва ќе се објавува тендер за избор на фирма која ќе ги полни цевките, но и компанија која подоцна ќе ги одржува. Не се знае ниту од каде ќе се купува гасот, па Реџепи вели дека сите овие процедури може ќе завршат до крајот на годината.

„Во тек е изработка на тендерската документација за набавка на гас, за услуга за заполнување со гас и за услуга за одржување на оваа делница. Ова ќе треба да заврши во четвртиот квартал од оваа година, рече Реџепи.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password