ДДВ за парно греење се намалува од 18 на 5 проценти

Данокот на додадена вредност (ДДВ) за парно греење од следната грејна сезона ќе се намали од 18 на 5 отсто, кажа премиерот Зоран Заев по состанокот на интер-ресорската работна група за квалитетот на воздухот. Тој кажа дека ваква одлука донеле заедно со Министерствата за екологија и за финансии, Град Скопје и Регулаторна комисија за енергетика, како една од мерките за намалување на загадувањето на воздухот.

„Секое семејство приклучено на централното парно греење со стан со просечна квадратура, ќе добива пониска сметка за отприлика 220 денари месечно, или годишно ќе штеди над 2.600 денари. Системот на парно греење нуди и најголема енергетска ефикасност, односно има најмала емисија на јаглерод диоксид. Ова ќе биде мотивација повторно да се вклучат околу 14.000 семејства кои од системот на централно парно греење се исклучени од 2012 година досега. Очекуваме да се приклучат нови 10.000 домаќинства“, вели Заев.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password